tavoitteena hyvinvointi

Tavoitteeksi hyvinvointi

 

 

Paljon puhutaan ihmisten hyvinvoinnista, mutta mitä hyvinvointi oikeastaan on ja mistä kaikesta se koostuu ja miten saisi tavoitteeksi sen oman parhaan hyvinvoinnin.

Mitä enemmän omaan mittariin on tullut vuosia, niin sitä enemmän myös nämä hyvinvointiin liittyvät asiat ovat alkaneet kiinnostaa.

Hyvinvointi koostuu monista eri osatekijöistä ja sen voisi jakaa neljään pääryhmään

  • fyysinen hyvinvointi
  • henkinen hyvinvointi
  • työ ja talous
  • ihmissuhteet

Mitä kaikkea noiden neljän takaa sitten löytyy?

 

1. Fysiikka kuntoon

 

Pystynkö liikkumaan ja jaksanko liikkua, riittävätkö voimat kaikkeen päivittäiseen toimintaan ja tulenko ylipäänsä toimeen omin voimin? Olenko paras mahdollinen versio itsestäni?

Nuorempana kaikki on niin itsestään selvää, että tällaisia ei edes tule ajatelleeksi, mutta kun ikää karttuu, niin nämäkin asian ovat väistämättä edessä. Voimat hiipuvat, vaikka mitä tekisi, saatikka jos ei tee mitään niitä säilyttääkseen.

 

tavoitteeksi hyvinvointi

 

 

Jo kolmekymppisenä lihaskunto alkaa heikentyä ja kuusikymppisenä heikkeneminen vaan kiihtyy.

Jossain kohdassa sitten huomaa, ettei se jalka nousekaan entiseen malliin ja ehkä jo tuolista nousemiseen tarvitaan käsien apua. Tähän kannattaa puuttua riittävän ajoissa, vaikka toki koskaan ei ole liian myöhäistä. Vierivä kivi ei sammaloidu ja siinä piilee totuuden siemen.

Työssäni tapasin paljon iäkkäitä ihmisiä ja siinä kyllä huomasi ne valtavat erot ihmisten välillä. Kun toinen tuli sisään pyörätuolissa vain siksi, että jalat eivät vaan enää kantaneet, niin toinen yli yhdeksänkymppinen pyyhälsi sisään reippain askelin. Myös asenteissa oli suuria eroja. Siinä kun toinen heittäytyi muiden autettavaksi, toinen piti sinnikkäästi huolta omasta itsenäisyydestään.

Kumpaan porukkaan sinä haluaisit aikanaan kuulua?

Vaikka kaikkeen ei voi itse vaikuttaa, niin aika paljon kuitenkin voi.

Kunto ei nouse telkkarin tai läppärin äärellä karkkipussi rapisten, vaan liikettä tarvitaan. Siitä saa itseäänkin muistutella päivittäin. Oma älykelloni kyllä huomauttaa, kun olen liian kauan ollut paikoillaan.

 

 Olet mitä syöt

 

-Olet mitä syöt pitää varmasti paikkaansa, mutta tukeeko ruokavaliosi omaa terveyttäsi vai tuhoaako se sitä. Ohjeita kyllä tulee joka tuutista, mutta miten osaisi valita sen itselle sopivan ruokavalion.

 

 

hyvinvointi

 

 

Kauppojen hyllyt notkuvat herkkuja ja niiden ohittaminen ei aina ole niin helppoa. Jos ne herkut löytävät tiensä kotiin, niin houkutus voi olla liian suuri. Joku “viisas” totesikin, että valinta tehdään kaupassa.

Syödä joka tapauksessa pitää ja riittävästi, mutta suuntauksia on joka lähtöön, joten sen oman löytäminen ei ole helppoa. Ja mielipiteitä riittää. Oma tie on ollut pitkä ja kivinen, mutta nyt uskon löytäneeni omaa hyvinvointiani tukevan mallin. Siitä myöhemmin lisää.

 

Ei kiitos lisää lääkereseptejä

 

-Monet sairaudet pystyy välttämään omilla elämäntavoillaan, mutta jos sairauksia jo on, niin niiden kanssa on elettävä. Kannattaa kuitenkin miettiä, voisiko elämäntavoilla vaikuttaa ja saada itsensä parempaan kuntoon ja mahdollisia sairauksiakin parempaan tasapainoon.

Viisitoista vuotta sitten eräs vanhempi mieslääkäri sanoi mulle, että kyllä rouva on jo sen ikäinen, että kolesterolilääkkeet pitää aloittaa eikä siinä ruokavaliot enää auta. Hän taisi vähän loukkaantua, kun en niitä huolinut enkä tähän päivään mennessä ole niitä tarvinnut.

 

Ajoissa nukkumaan

 

– Menetkö ajoissa nukkumaan vai kukutko yömyöhään ja aamulla taas väsyttää? Unen merkityksestä hyvinvoinnille puhutaan yhä enemmän eikä syyttä. Omaa nukkumistaan on hyvä ajoittain analysoida. Jos menet nukkumaan yhdeltätoista ja heräät kuudelta, luulet ehkä nukkuneesi seitsemän tuntia. Todellisuudessa kuitenkin olet nukkunut paljon vähemmän, koska niitä useita mikroheräämisiä harvoin muistaa ja niitä on jokaisella. Parasta ja tehokkainta uniaikaa on alkuyö, joten nukkumaanmenoaikaa ei kannata liikaa venyttää. Unella on suuri vaikutus hyvinvointiimme.

 

2. Henkinen hyvinvointi

 

Tunnetko itsesi onnelliseksi? Elätkö omanlaistasi elämää vai toteutatko jonkun toisen tai toisten määrittelemää elämää? Masentaako usein tai turhaudutko siihen, mihin päiväsi kuluu?

Tunnemme jatkuvasti tunteita, positiivisia ja negatiivisia, mutta voisiko niihin suhtautua vähän maltillisemmin. Tunteet tulevat ja menevät ja vaikka nyt juuri tuntuisi kurjalta, niin seuraava päivä voikin olla hyvä päivä.

Välillä jäämme liiaksi joihinkin tunteisiin kiinni, kun viisaampaa olisi antaa tunteen tulla ja olla ja sitten antaa sen mennä. Se ei kuitenkaan ole aina niin helppoa.

 

 

tavoitteena hyvinvointi

 

 

Positiivinen asenne elämään auttaa monessa ja vastoinkäymisetkin on helpompaa selättää.

Oma historiamme on muovannut meitä jo lapsuudesta saakka ja välillä voisi pysähtyä miettimään, miksi olen juuri tällainen kuin nyt olen, joka tapauksessa ainutlaatuinen. Monenlaisia traumoja on syntynyt matkan varrella, mutta ne voisi kerätä voimavaroiksi ja vahvuuksiksi. Niistä on selvitty ja ajan kuluessa jostain vastoinkäymisestä tai ikävästä tapahtumasta on saattanut koitua paljon hyvääkin. Kun yksi ovi sulkeutuu, niin uusia avautuu.

Yksi tärkeä mielen voimavara on kiitollisuus. Vaikka päivän päätteeksi mieti, mistä kaikesta juuri sinä päivänä voit olla kiitollinen. Pelkästään jo kiitollisuuden ajatteleminen tuo mieleen positiivisuutta. Ehkä se oma elämä onkin ihan hyvää.

 

3. Ain laulain työtäs tee

 

Työ on monelle tärkeää hyvinvoinnin kannalta. Tuntee itsensä tarpeelliseksi ja yleensä siitä saa myös palkan. Mutta ilman työtäkin voi viettää hyvää elämää, kunhan tekee muuten itselle merkityksellisiä asioita. Toiset pelkäävät jäädä eläkkeelle varsinkin jos työ on ollut se elämää määrittävin tekijä. Siksi onkin hyvä, että elämässä on työn ohessa harrastuksia ja kiinnekohtia, muuten pudotus eläkkeelle voi olla liian suuri.

Onko työsi mielekästä ja nautitko siitä vai onko se vaan puurtamista päivästä toiseen? Voisiko vielä vaihtaa alaa vanhemmallakin iällä ja toteuttaa mahdollisesti salaisen haaveensa jostain ihan uudesta? Koskaan ei ole liian myöhäistä, ei edes eläkkeellä. Silloinkin voi aloittaa jotain ihan uutta.

Raha ei tuo onnea eikä rakkauttakaan, mutta itselle sopiva toimeentulo on kuitenkin elämää rauhoittava, jos ei joka hetki tarvitse miettiä miten maksaa laskut. Surullista kuitenkin on, jos koko elämä on mennyt rahan perässä juoksemiseen ja on unohtanut elää merkityksellistä elämää. Miljoonatkaan ei auta, jos tuntee itsensä tarpeettomaksi ja yksinäiseksi.

 

4. Ihmissuhteet

 

 

 hyvinvointi1

 

 

Miten menee puolison kanssa, jos sellainen on? Onko yhteys säilynyt vai tekisikö mieli lähteä eri suuntaan?

Jos halua löytyy, niin sitä yhteyttäkin voi uudelleen viritellä ja puhumalla moni asia ratkeaa, kunhan vaan uskaltaa aloittaa.

Ystävät ovat tärkeitä, mutta tärkeintä ystävienkin kanssa on se yhteys. Sen huomaa, kun ei ole pitkään aikaan nähnyt ystäväänsä ja tavatessa kaikki jatkuu juuri siitä, mihin viimeksi on lopetettu.

Työssäkäyvälle työkaveritkin ovat tärkeitä ja jos hyvin menee, niin työssä on mukavampi olla. Etätyöt ovat tätä päivää ja ihan ok, mutta työyhteisöilläkin on oma merkityksensä. Äitini 91 vee tapaa vieläkin työkavereitaan yli kolmenkymmenen vuoden takaa.

 

Tässä oli paljon kysymyksiä ja vähän vastauksia, mutta jatkossa kirjoitan näistä aiheista lisää ja perusteellisemmin, joten pysy linjoilla.

 

 

Blogin oikeassa laidassa on kohta, josta voit halutessasi tilata ilmoituksen omaan sähköpostiisi, kun blogiin tulee uusi postaus.

Voit seurata minua myös Instagramissa ja Facebookissa. Klikkaa  blogin oikeasta ylälaidasta.

 

 

 

Kiitos, kun jaat

Tykkään kommenteista

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.